JADAR Sp. z o.o.: Przygotuj ogród na wiosnę! Krok 2: Wiosenne porządki

plytka lux

Początek wiosny to najodpowiedniejszy moment, aby oczyścić ogród. Jeśli przed sezonem zimowym nie zastosowaliśmy profilaktycznych rozwiązań i nie zaimpregnowaliśmy nawierzchni ogrodowych, to z pewnością na naszych tarasach i podjazdach pojawiły się liczne zanieczyszczenia. Małgorzata Gral, architekt krajobrazu w firmie JADAR, przedstawia kolejne porady z cyklu „Przygotuj ogród na wiosnę” oraz sposoby, jak przywrócić naszemu ogrodowi dawny blask.

Oczyszczanie ogrodu

Ogród po zimie wymaga wielu zabiegów czyszczących i pielęgnacyjnych. Wiosenne porządki najlepiej rozpocząć od dokładnego wygrabienia przestrzeni wokół domu – należy jednak uważać, aby nie uszkodzić kiełkujących na wiosnę roślin. Kolejnym ważnym krokiem jest wertykulacja trawnika. Podczas tego procesu nacinamy powierzchniowo darń, dzięki czemu nie tylko pozbywamy się chwastów, mchu i martwych roślin, lecz także ułatwiamy przepływ do korzeni wody, tlenu i składników odżywczych. Po wertykulacji, trawnik wzruszamy grabiami, a na żyzne podłoże siejemy nasiona, następnie przysypując je świeżą ziemią. Nie powinniśmy robić tego zbyt wcześnie, gdy trawa dopiero zaczyna znów rosnąć po zimie, możemy bowiem uszkodzić wiele nowych pędów. W tym czasie usuwamy niepotrzebną roślinność, przycinamy drzewa, uzupełniamy kruszywa na rabatach oraz w ewentualnej nawierzchni chodnikowej czy na podjazdach.

meganszary

Fot. Jadar, kruszywo między płytami chodnikowymi Megan w kolekcji Klasycznej o wymiarach 100x50cm, 50x50cm i 25x50cm w kolorach szarym i czarnym.

Czyszczenie nawierzchni płukanych

Gdy już skończymy oczyszczanie trawnika, powinniśmy zająć się nawierzchniami ogrodowymi, na których oprócz plam z błota, piasku i zbutwiałych liści, dostrzegalne stają się również zanieczyszczenia trudniejsze do usunięcia. Najczęściej na podjazdach, tarasach i innych kamiennych czy betonowych elementach architektury ogrodowej, możemy zaobserwować zielony nalot mchów i porostów oraz białe wykwity solne. Pamiętajmy, że w pierwszej kolejności powinniśmy zastosować naturalne metody – osady na powierzchni płyty najlepiej wyczyścić przy pomocy specjalnych urządzeń natryskowych, np. krasher, które operując strumieniem wody pod odpowiednim ciśnieniem umyją powierzchnie, a także usuną uporczywy mech w szczelinach. Podczas wykonywania tej czynności trzeba zachować jednak dużą ostrożność, gdyż zbyt wysokie ciśnienie wody może doprowadzić do uszkodzenia fug wypełniających i stabilizujących poszczególne elementy nawierzchni. Dopiero w ostateczności, gdy zwyczajne sposoby nie przyniosą oczekiwanego efektu, powinniśmy zdecydować się na kupno czyszczących środków chemicznych.

plytka lux

Fot. Jadar. Na zdjęciu taras z zastosowaniem eleganckiej płytki Lux w kolorze perłowym i grafitowym, dostępnej w wymiarach, np.: 35x35x4; 40x40x5. Na obrzeżach tarasu palisada Nostalit Decor w kolorze czarnym.

Usuwanie roślinności spomiędzy kostki brukowej

Po środki chemiczne warto sięgnąć szczególnie w przypadku chwastów wyrastających w szczelinach pomiędzy płytami czy kostką brukową. Najprostszym sposobem jest ręczne usuwanie niechcianych roślin, ale sprawdza się ono jedynie wtedy, gdy występują pojedynczo i w małych ilościach. Natomiast w przypadku ich intensywnego wzrostu należy zastosować odpowiednie środki chwastobójcze, które docierając do najgłębszych zakamarków, wyeliminują je na stałe i zapobiegną ich odradzaniu się. Wielu z nas wolałoby jednak zastosować bardziej ekologiczne i bezpieczne rozwiązanie. Otóż najbardziej naturalnym, a zarazem skutecznym opryskiem jest ocet. Musimy jednak pamiętać, żeby robić to w słoneczny, bezwietrzny dzień - wtedy unikniemy przeniesienia się go na inne rośliny, a słońce dodatkowo ułatwi zniszczenie polanych octem chwastów. Po wyczyszczeniu kostki brukowej dobrze jest pokryć nawierzchnię podjazdu bądź ścieżki specjalnym impregnatem, który stworzy warstwę ochronną, zabezpieczając ją przed pojawieniem się przebarwień i uodparniając na zanieczyszczenia.

Osoby, które nie mają zbyt wiele czasu na zajmowanie się ogrodem, powinny się zdecydować na wybór nawierzchni z elementami niefazowanymi, czyli nie posiadającymi wyraźnych zgięć na krawędziach pojedynczych elementów, takie jak w ofercie Jadar kolekcje Arco, Luna, Granito czy Megan. Z kolei dla tych, którzy chcą stworzyć w swoim ogrodzie niepowtarzalny klimat, wykorzystując do tego niechcianą roślinność, na rynku pojawiła się stylowa nawierzchnia betonowa inspirowana starobrukiem i jego niedoskonałościami - kolekcja Antyk – w tym przypadku mech przerastający między pojedynczymi kostkami nadaje im dodatkowego uroku.

arco antyk

Fot. Jadar. Na zdjęciu kostka z kolekcji Arco Antyk, imitująca starobruk, dostępna w kolorach m.in. białym, szarym, beżowym, żółtym, rubinowym, brązowym, czarnym o wymiarach: 10x10x6; 7,5x10x6; 8,4x10x6 cm.

Jadar Sp. z o. o. to jeden z wiodących producentów kostki brukowej w Polsce i Europie a także dekoracji architektonicznych do wnętrz i ogrodów pod markami własnymi Jadar Home, Jadar Garden, oraz SunBlock. Spółka działa od 1990 r. i oferuje pełen zakres usług budowlanych, wykwalifikowaną kadrę i wysokiej jakości materiały budowlane przy użyciu nowoczesnych technologii. Jadar sp. z o.o., obok siedziby w Radomiu posiada oddziały w Warszawie, Skaryszewie, Kielcach, Grójcu i Ostrowcu Świętokrzyskim. Wysoką jakość wyrobów i stabilną pozycję spółki potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia takie jak „Budowlana Firma Roku 2015”, „Orły Polskiego Budownictwa” czy certyfikat „Rzetelni w biznesie”. Firma Jadar została także w 2015 r. laureatem programu Sylwetki i Marki Polskiej Gospodarki w ramach projektu „Lider Polskiej Gospodarki”.

Value Communication Sp.z o.o.